Home / Uncategorized / TIPS SIMPLE LAILATUL QADAR UNTUK NEWBIE

TIPS SIMPLE LAILATUL QADAR UNTUK NEWBIE

 

 

 

 

 

Ini adalah tips amalan lailatul qadar untuk Newbie. Bermaksud, untuk mereka yang tidaklah terlalu ‘hardcore’ beribadah, tak biasa iktikaf di masjid Qiamullail, baca Quran sehari 3 helai je even ketika ramadhan, terawikh 8 rakaat itu pun dah mula on-off.

Senang cerita, untuk mereka yg imannya bukan bertaraf wali 🙂

Orang biasa (saya pun begitu), tapi nak buat amalan bertaraf wali (83 tahun 4 bulan). Nak lakukan amalan hingga dosa kita diampunkan.

Apa amalan mudahnya?

FIRST, perkara yg kita perlu faham adalah, kita tidak mampu nak ‘predict’ lailatul qadar secara tepat, bilakah ia berlaku. Tapi yang sahih, ia confirm akan berlaku pada 10 malam terakhir.

Jadi saya nasihatkan, bermula malam 21 ramadhan hinggalah hari last puasa, anda amalkan 5 petua mudah ni. InsyaAllah, dengan lailatul qadar taraf kehidupan anda akan dinaikkan ke ‘next level’, maqomam mahmuda.

Amalannya simple sahaja. Semua orang boleh buat walaupun bukan imam, ustaz atau ustazah :

1 – SOLAT ISYA’ DAN SUBUH BERJEMAAH.
Mengapa perlu solat isyak dan subuh berjemaah? Sebab Rasul bersabda, Sesiapa yang solat isyak berjemaah, maka seolah-olah dia telah berqiamullail separuh malam. Dan sesiapa yang solat subuh berjemaah, maka seolah-olah dia telah bersolat sepanjang malam.

Maknanya, dengan melakukan dua solat ini berjemaah, kita confirm termasuk dalam erti menghidupkan sepanjang malam.

Pi lah rajinkan diri singgah masjid ya.

2 – SOLAT SUNAT 2 RAKAAT
Lepas solat isyak berjemaah, solatlah terawikh 2 rakaat. Ini bagi tahap iman uam-suam kukulah. Tak mampu 8 rakaat, solatlah 2 rakaat je. Lepas tu pandulah kereta laju-laju balik rumah.

Amalan ini pun dikira termasuk dalam ertikata menghidupkan malam. Boleh buat kan?

3 – BACA SURAH AL-IKHLAS 3 KALI
Lepas solat terawikh 2 rakaat, jangan lupa baca Surah Al-Ikhlas 3 kali. Ia sama seperti, anda telah khatamkan Al-Quran keseluruhannya kerana Nabi ada menyatakan, Surah Al-Ikhlas menyamai sepertiga Al-Quran.

Ini kira teknik short-cutlah, untuk kita yang bukan wali tapi nak dapatkan ampunan Ilahi. Jika rajin, bacalah Quran 10 juzuk-dua. 🙂

4 – BACA DOA PENDEK INI :
Lepas anda ‘khatam Al-Quran’ teknik short-cut di atas, jangan lupa untuk berdoa dengan doa pendek ini. Confirm boleh hafal sebab terlalu pendek, 7 perkataan je.

Nampak je pendek, tapi doa ni petuanya Rasul yang share tau ketika isterinya Aisyah r.a bertanya, ‘Bang, kalau jumpa Lailatul Qadar, apa doa terbaik nak minta?’

Ini doanya :
اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني

” Ya Allah sesungguhnya dikaulah maha pengampun, dan amat suka memberi ampun, maka berikanlah daku keampunan”

5 – BERSEDEKAH WALAUPUN 5 RINGGIT
Last sekali, sebelum keluar masjid, cuba cari tong masjid tepi tiang, hulurlah 5 ringgit. Jangan hulur seringgit. Nampak sangat ‘kedekut’ kan 🙂

Sedekah 5 ringgit. Jika tak mampu masuklah 10 ringgit dalam tong tu. Jika tak mampu lagi, apa kata 20 ringgit, hehehe…

Jika sedekah anda mengena malam Lailatul Qadar, 5 ringgit yang disedekahkan lebhi bernilai dari sedekah yang dilakukan tiap-tiap hari selama 83 tahun 4 bulan!

Mana nak sampai nyawa panjang tu? Jika sampai pun, kita takkan sedekah tiap-tiap hari kan?

—————-

Itulah tipsnya. Jangan lupa untuk lakukan setiap hari ya, bermula malam 21 ramadhan hingga hari last puasa. Confirm insyaAllah dapat manfaat Lailatul Qadar sebab Rasul bilang, ia berlaku antara 10 malam terakhir.

Lakukanlah untuk masa depan akhirat anda. Tuhan dah bagi ‘diskaun keampunan’ besar. Mereka yg ada kepekaan hati pasti bersungguh nak ‘grab’ diskaun itu.

P.S : Tips di atas untuk mereka yg imannya biasa-biasa sahaja. Jika imannya lebih kuat, cubalah iktikaf di masjid berdekatan. Solat hajat, taubat terawikh.

Perbanyakkan istighfar, baca Quran dll. Kita tiru Rasul di mana baginda bersungguh hidupkan malam terakhir ramadhan dengan beriktikaf di masjid.

Pergilah ke masjid berdekatan. Bawa anak isteri sekali tidur kat sana bawa toto bantal busuk bagai. Kita niat tahun ni nak ubah diri sebab dah bertahun puasa tapi asyik ikut lagu tuu je kan… Lagi-lagi iman suam-suam kuku. Makin berakhir ramadhan, makin ingat nak enjoy.

Cuba tukar tahun ini. Kita ikut rasul & solafussoleh. Makin hujung makin rajin. Bukannya apa, manfaatnya untuk kita juga. Tuhan mudahkan urusan dunia & akhirat.

Kan itu yg kita minta selama ni? Nak senang hidup di dunia. Di akhirat pula kita enjoy bergolek di syurga.

Mulakannya dengan memburu Lailatul Qadar.

Nak dengar sembang Lailatul Qadar lebih lanjut, esok buka TV9 Jam 7 pagi. Saya akan sembang lebih panjang topik ini.

Sementara tu, untuk anda yang masih ‘merangkak’ baca Quran, malu-alah nak baca Quran bulan ramadhan sebab risau takut salah tajwid, meh sini saya ‘datang’ rumah anda ajar cara fahami tajwid lebih mudah.

Dapatkan koleksi DVD pembelajaran Al-Quran kami pada harga diskaun 35% off.

Layari : http://bit.do/dvdramadhan
Layari : http://bit.do/dvdramadhan
.
.
Ustaz Asraff Ayobb.

About admin

Check Also

“PERATURAN EMAS” KETIKA MEMBACA AL-QURAN

Kalau dalam peperiksaan ada peraturannya yang tersendiri seperti tak boleh bawa masuk “toyol” dan tak …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *