Home / Tajwid / PENTING…TIPS BEZAKAN CARA PENULISAN HURUF WAU DALAM BACAAN AL-QURAN

PENTING…TIPS BEZAKAN CARA PENULISAN HURUF WAU DALAM BACAAN AL-QURAN

Klik gambar di atas untuk tonton video

Ustaz, saya ada kekeliruan dengan kalimah yang ada 2 huruf serentak. Contohnya dalam ayat ke 87 dalam Surah Hud iaitu kalimah مَا نَشَـٰٓؤُاْ‌
.
Dia complicated kat bahagian ada huruf wau tu. Atas wau ada hamzah,, lepas tu ada tanda depan pulak kat atas hamzah. Saya tak pasti, huruf wau tu harus dibunyikan atau tidak. Camne sebutan yang betul bila nak hentikan bacaan? Adakah ‘ma-na-syaaak’ atau ‘ma-na-sya-u’?
.
Jom tonton video ni hingga habis, ustaz sharekan ilmu mahal untuk anda iaitu huruf wau dalam quran tak semestinya huruf wau. Jangan pelik pulak bila ustaz cakap camtu, tonton video ni 🙂
.
Lepas tonton, share tau pada rakan-rakan anda yang mungkin alami masalah yang sama seperti anda.
.
#soaljawabtajwid
.
———————
ANDA RASA BERASAP KEPALA NAK FAHAMKAN TAJWID?
——————–
Jom dapatkan buku Mudahnya Ngaji Tajwid. Ustaz Asraff ada berkongsi cara ‘Short Cut’ mudahnya ngaji tajwid, seiring dengan tajuk bukunya. Anda tak perlu risau, nak kene hafal berpuluh-puluh nama hukum, apa yang perlu anda pelajari hanya 7 bab utama yang penting sahaja antaranya bacaan tebal nipis, bacaan mad, dengung & tak dengung dll.
.
Paling best jika anda kuasai 7 bab ni, insya Allah 85% bacaan Al-Quran anda sudah tepat.
.
Buku ini ditulis menggunakan perkataan yang mudah faham & intipatinya ringkas tetapi menyuluruh. Dengan buku ini anda boleh fahami & kuasai keseluruhan ilmu tajwid penting macam petik jari je. Ianya sangat mudah!
.
Sepanjang bulan November ini, kami telah mengadakan Promosi bulan Cinta Rasul. Anda boleh dapatkan buku Mudahnya Ngaji Tajwid dengan diskaun 40% walaupun senaskah.
.
Info lanjut mengenai buku Mudahnya Ngaji Tajwid boleh klik link ini : http://bit.do/kombopilihan
.
Pertanyaan lanjut boleh hubungi nombor ini 012 4232 606
ataupun klik link ini www.wasap.my/60124232606
#kombopilihan

About admin

Check Also

Alamak… nak baca kalimah الٓمٓ ni 12 harakat ke 14 harakat eh?

Ustaz, kalimah الٓمٓ ni nak kena baca berapa harakat ya? 12 harakat ke 14 harakat? …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *