Blog Layout

NAK HAFAL QURAN, TAPI TAK TAHU CARA MUDAH?

Ramai yang berimpian untuk menghafal al-Quran, tetapi niat hanya terhenti di tengah jalan. Ramai juga pelajar sekolah Tahfiz yang berhenti sekolah kerana berasa tidak mampu untuk meneruskan hafalan. Kenapa begitu? Susah ke menghafal Quran ni? Sebenarnya, kalau kita tahu caranya, pasti tidak sesukar yang kita bayangkan. Yang penting, niat kena …

Read More »

“PERATURAN EMAS” KETIKA MEMBACA AL-QURAN

Kalau dalam peperiksaan ada peraturannya yang tersendiri seperti tak boleh bawa masuk “toyol” dan tak boleh meniru jawapan kawan, membaca al-Quran pun ada peraturannya juga. Cuma specialnya, kita gelar peraturan al-Quran ni sebagai “peraturan emas”. Ketika membaca al-Quran, peraturan emas yang kita kena patuhi ialah: Kita dilarang memutus & mengambil …

Read More »

JIKA ANDA SELALU CONFUSE DENGAN HUKUM TAJWID NI….

Saya ingin berkongsi, beberapa bulan yang lepas, ada seorang anak murid yang beritahu pada saya, beliau selalu ‘confuse’ dengan perkataan yang ada symbol pak cik misai seperti dalam gambar di bawah : Beliau tak pasti sama ada bacaannya 4 , 5 atau 6 harkat. Bila ditanya orang lain (kawan-kawan ), …

Read More »

NAK TAHU CARA BETUL BACA BISMILLAH ?

                        Satu ilmu saya nak kongsi hari ni saya sedang baca bab 4 buku Mudahnya ngaji Tajwid. . Bismillahir Rohmanir Rohim atau bismillah? . Sebelum ni saya baca laju-laju dan tak terpikir pun Cara bacaan yang betul bagi kalimah …

Read More »

10 MALAM TERAKHIR JOM ‘PERFORM THE BEST’.

            Alhamdulillah,Hari ni sudah masuk 21 Ramdhan kita berpuasa. Pada 10 malam terakhir ramadhan ni pasti semua orang berusaha  untuk perbanyakkan bacaan Quran. Takkan nak baca Quran biasa-biasa sahaja kan ? Apa kata kita ‘perform the best’untuk meraih pahala yang lebih belipat ganda.   Memang …

Read More »

SEDIHNYA , LAST BELAJAR TAJWID MASA SEKOLAH RENDAH

Baca Al- Quran pun ada yang salah , tajwid ni mesti lagi susah kan? Itulah ‘perspektif’ saya setiap kali dengar tentang belajar tajwid. tapi setelah baca buku Mudahnya Ngaji Tajwid baru Saya baru tahu tahap saya dalam ilmu ini, rupanya tajwid dan kefahaman kita ada tahap-tahap tertentu.   Dan saya …

Read More »

TIPS SIMPLE LAILATUL QADAR UNTUK NEWBIE

          Ini adalah tips amalan lailatul qadar untuk Newbie. Bermaksud, untuk mereka yang tidaklah terlalu ‘hardcore’ beribadah, tak biasa iktikaf di masjid Qiamullail, baca Quran sehari 3 helai je even ketika ramadhan, terawikh 8 rakaat itu pun dah mula on-off. Senang cerita, untuk mereka yg imannya …

Read More »