Blog Layout

25 TAHUN SAYA SALAH BACA AYAT QURAN.

Alhamdulillah.. jumpa salah satu bacaan unik Qiraat Hafs ‘An ‘Asim masa baca Quran tadi (seperti dalam gambar). Nama bacaan adalah imalah 🙂 Sebelum ni saya tak tau cara bacaan yg betul. Maksudnya bila saya jumpa perkataan ni, memang clueless ape fungsi bentuk diamond tu. So saya hentam je la cara …

Read More »

SEDIH,RUPANYA SAYA SELALU SYOK SENDIRI MASA BACA QURAN.

Hari ini saya ingin berkongsi perasaan seronok semasa ofis ‘black out’, saya sempat bertadarus sebentar dengan kawan ofis. Oleh sebab, tak boleh nak buat kerja ‘wifi’ internet tiada.   Rupanya, tadarus ni lagi best feeling dia daripada baca Quran sorang-sorang sebab ada orang tolong tengokkan bacaan kita.   Kadang-kadang bila …

Read More »

BACA KISAH ‘FAST ACTION’ LELAKI INI DAPAT MASUK SYURGA TANPA HISAB.

Ada sebuah kisah yang berlaku pada zaman Rasulullah s.a.w. Kisahnya yang begitu luarbiasa sering membuatkan saya sering tersenyum lebar sekaligus terinspirasi ketika mengingatinya. Ia sarat dengan hikmah, betapa beruntungnya orang yang fast action / fastabiqul khairat. Begini kisahnya : Ketika itu Rasulullah s.a.w ingin berkongsi kriteria kumpulan manusia yang masuk …

Read More »

KALAHKAN NAFSU JAHAT DENGAN 1 LAFAZ NI.

Saya ingin kongsikan satu lafaz agung & superpower yang kita sering baca apabila mendengar ucapan azan ‘hayya ‘alal Falah’ . . Nabi Muhammad SAW mengajarkan kita supaya menjawab panggilan bilal itu dengan zikir ‘La Hau la wala quwwata illa billahil ‘lizzil ‘azim, (tiada daya dan kekuatan kecuali daripada Allah Yang …

Read More »

TIPS YG TUHAN AJAR AGAR TAK KELAM-KABUT KETIKA ADA MASALAH BESAR :

Jika anda sedang menghadapi masalah besar, bagaimana cara menanganinya? Sebagai contoh, saat dikejar ‘ah-long’, trauma diugut pencuri, difitnah dengan dugaan berat & sebagainya. Adakah anda tenang, atau stress & kelam-kabut? Jom kita belajar dari seorang figur luarbiasa. Beliau layak dijadikan ‘tuan guru’ kerana kemampuannya mengawal emosi saat dilanda kesusahan (betul-betul …

Read More »

NASIHAT TUHAN KEPADA MEREKA YANG HADAPI PROBLEM REZEKI

Zaman ekonomi tak menentu sekarang, kita banyak risaukan rezeki. – ada ada anak yang dah ‘grad’, cari kerja tapi masih belum berjaya? – Ada anak yang masih menganggur? Masih belum temui kerjaya dimahukan & asyik bertukar kerja? – dah dapat kerja tapi asyik tukar-tukar? – Dah lama kerja tapi kena …

Read More »

SELAMA NI, KITA JADI ‘PEMBANTU KANAN’ TUHAN TANPA PERASAN!

Manusia ini memang pelik. Mereka suka lakukan perkara yg kadang-kadang, mereka sendiri tidak mengerti sebab-musababnya. Tadi saya lalu di hadapan sebuah kereta. Pemiliknya letakkan Al-Quran atas dashboard. Selalunya kepercayaan yg dianuti adalah, ‘inginkan berkah & keselamatan ketika memandu’. Ia semacam ‘full coverage insurance’ dari Tuhan. Jika eksiden, agaknya lebih mudah …

Read More »