Blog Layout

JIKA ANDA SELALU CONFUSE DENGAN HUKUM TAJWID NI….

Saya ingin berkongsi, beberapa bulan yang lepas, ada seorang anak murid yang beritahu pada saya, beliau selalu ‘confuse’ dengan perkataan yang ada symbol pak cik misai seperti dalam gambar di bawah : Beliau tak pasti sama ada bacaannya 4 , 5 atau 6 harkat. Bila ditanya orang lain (kawan-kawan ), …

Read More »

NAK TAHU CARA BETUL BACA BISMILLAH ?

                        Satu ilmu saya nak kongsi hari ni saya sedang baca bab 4 buku Mudahnya ngaji Tajwid. . Bismillahir Rohmanir Rohim atau bismillah? . Sebelum ni saya baca laju-laju dan tak terpikir pun Cara bacaan yang betul bagi kalimah …

Read More »

10 MALAM TERAKHIR JOM ‘PERFORM THE BEST’.

            Alhamdulillah,Hari ni sudah masuk 21 Ramdhan kita berpuasa. Pada 10 malam terakhir ramadhan ni pasti semua orang berusaha  untuk perbanyakkan bacaan Quran. Takkan nak baca Quran biasa-biasa sahaja kan ? Apa kata kita ‘perform the best’untuk meraih pahala yang lebih belipat ganda.   Memang …

Read More »

SEDIHNYA , LAST BELAJAR TAJWID MASA SEKOLAH RENDAH

Baca Al- Quran pun ada yang salah , tajwid ni mesti lagi susah kan? Itulah ‘perspektif’ saya setiap kali dengar tentang belajar tajwid. tapi setelah baca buku Mudahnya Ngaji Tajwid baru Saya baru tahu tahap saya dalam ilmu ini, rupanya tajwid dan kefahaman kita ada tahap-tahap tertentu.   Dan saya …

Read More »

TIPS SIMPLE LAILATUL QADAR UNTUK NEWBIE

          Ini adalah tips amalan lailatul qadar untuk Newbie. Bermaksud, untuk mereka yang tidaklah terlalu ‘hardcore’ beribadah, tak biasa iktikaf di masjid Qiamullail, baca Quran sehari 3 helai je even ketika ramadhan, terawikh 8 rakaat itu pun dah mula on-off. Senang cerita, untuk mereka yg imannya …

Read More »

DOA ADALAH BAHASA RINDU PALING HEBAT !

Inilah Multazam. Kawasan antara pintu Kaabah & Hajarul Aswad yang Rasul kata mustajab doa. Semalam saya dah habiskan baca sepertiga doa yg rakan-rakan kirimkan di kawasan ini. Harini try nak habiskan semua. Tapi pakcik takdelah berdoa ‘bergayut’ betul2 di pintu kaabah tu. Itu geng-geng hardcore yg tak lut dek panas …

Read More »

DETIK-DETIK INDAH ‘DISEKOLAHKAN’ TUHAN

  Super traffic jam di hadapan! Alhamdulillah baru abis umrah. Fuh! Mencabar betul umrah kali ni. Pakcik sampai pkl 6. Maghrib masuk pkl 7. Orang punyalah ramai kat kawasan mataf. Nak mencilok pun susah. Dahlah paneh. Haus tekak. Nampak yo gambar senyum tapi letihnya Tuhan saja yg tahu…. Sejam baru …

Read More »